miercuri, 20 mai 2009

De ce mint copiii ?





Nu am fost eu, tati!
Cred ca ti-ai auzit copilul de 5 ani rostind aceste cuvinte cel putin o data, cand tu stiai deja ca el a facut-o. Cum te comporti in aceasta situatie cu el, stiind ca el te minte? Cand copilul tau minte, ar trebui sa stii ca nu face acest lucru intentionat. Iata cateva motive pentru care mint copiii:

Memorie pe termen scurt: copiii pana la varsta de cinci ani au memorie pe termen scurt. Daca baiatul sau fetita ta iti spune ca nu a facut lucrul respectiv, este posibil ca acesta sa nu isi aminteasca.

Dorinta de a disparea: de foarte multe ori copiii isi doresc ca lucrul rau sa dispara si tind sa creada ca s-a si intamplat. Asa ca, daca el neaga este foarte posibil sa fie convins ca nu l-a facut.

Imaginatie: un copil de cinci ani are o imaginatie foarte bogata si ii place sa creeze lumi fantastice. El traieste intr-o lume imaginara si tot ce se intampla acolo este adevarat.

Teama de dezaprobare: copilul nu vrea sa te dezamageasca. Se teme ca o gresesala te poate supara si nu vrea sa creeze aceasta situatie. Incearca sa evite apeland la minciuna.

Mandrie: copilul doreste sa te impresioneze si sa se impresioneze pe sine. Inventeaza povesti pentru a-si scoate in evidenta calitatile. Are in el dorinta de a fi aprobat de parinti de aceea inventeaza tot felul de fantezii.

Cauta atentie: copiii tanjesc dupa atentia oamenilor care ii inconjoara. Copilul invata cu usurinta ca o poveste inventata poate atrage atentia si starneste reactie din partea ta insa isi incearca norocul. Nu ii pasa daca raspunsul va fi pozitiv sau negativ. Si-a atins scopul: ai reactionat.

Control: copiilor le place sa controleze situatiile si inventeaza situatii care sunt sub controlul lor.

Testeaza parintii: poate suna frunstrant pentru tine dar copilul la aceasta varsta iti testeaza constant limitele. Acestea le arata care sunt puterile de care dispun. Uneori aleg sa ocoleasca adevarul pentru a te testa.

Un comentariu: