marți, 7 aprilie 2009

20 de lucruri fascinante despre puterea vindecatoare a bananelor





Comparate cu merele, bananele contin de patru ori mai multe proteine, de doua ori mai multi carbohidrati, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multa vitamina A si fier si de doua ori mai multe minerale si vitamine. Este, de asemenea, foarte bogata in potasiu si este apreciata in toata lumea. Nu este de mirare ca maimutele sunt asa fericite!

1. Energie din plin: Bananele contin trei tipuri naturale de zahar - sucroza, fructoza si glucoza combinate cu fibre. O banana iti poate da instantaneu o cantitate substantiala de energie. Cercetarile au dovedit ca doar doua banane ofera energia necesara pentru 90 de minute de munca intensa. De aceea nu este surprinzator faptul ca banana este fructul numarul unu al atletilor. Insa energia nu este singurul beneficiu pe care ni-l ofera banana. Poate preveni si chiar vindeca un numar mare de boli si afectiuni de aceea banana ar trebui sa fie nelipsita din alimentatie.


2. Sistemul nervos: bananele contin complexul de vitamine B in cantitate mare. Acestea ajuta la calmarea sistemului nervos.

3. PMS: Uita de pastile - mananca o banana. Vitamina B6 regleaza nivelul de glucoza din sange responsabil pentru schimbarea dispozitiei.


4. Anemia: Fiind bogata in fier, banana poate stimula producerea hemoglobinei din sange si previne, astfel, anemia.

5. Depresia: Potrivit unui studiu recent efectuat printre persoanele depresive, multe din acestea s-au simtit mult mai bine dupa ce au mancat o banana. Bananele contin tryptophan, un tip de proteina pe care organismul il transforma in serotonin. Acesta te ajuta sa te relaxezi, te binedispune si te ajuta sa te simti mai bine si mai fericit.

6. Tensiunea arteriala: acest fruct tropical unic contine foarte mult potasiu si foarte putina sare, un aliment ideal pentru tensiunea arteriala. US Food and Drug Administration a permis industriei bananei sa afirme oficial calitatile surprinzatoare ale bananei in special pentru bolnavii de inima. Ea reduce colesterolul,, tensiunea arteriala si minimizeaza aparitia unui atac de cord.

7. Mahmureala: una din cele mai rapide cai de a vindeca mahmureala este sa bei un milkshake de banane indulcit cu miere. Banana calmeaza stomacul si cu ajutorul mierii creste nivelul scazut de zahar din sange, in timp ce laptele rehidrateaza organismul.

8. Raul de dimineata: daca luati ca gustare intre mese o banana va ajuta sa pastrati nivelul normal de zahar din sange si sa evitati raul de dimineata.

9. Intepaturile de tantari: inainte de a folosi crema speciala, frecati zona inflamata cu partea din interior a cojii de banana. Reduce rapid iritatia si umflatura.

10. Fortifica creierul: 200 de studenti de la Twickenham School din Anglia au fost ajutati in timpul examenelor cu o portie de banane la micul dejun, in pauze si la pranz pentru a da un impuls creierului. Cercetarile au aratat ca potasiul din banane sporeste capacitatea de invatare a elevilor.

11. Constipatie: Deoarece sunt bogate in fibre, bananele din dieta dumneavoastra pot rezolva problema constipatiei fara a fi nevoie sa apelati la laxative.

12. Ulceratii: Banana este folosita ca un aliment de dieta impotriva tulburarilor intestinale datorita texturii fine. Este singurul fruct care poate fi consumat proaspat fara a crea probleme cazurilor cronice. Neutralizeaza aciditatea si reduce iritatia imbracand stomacul.

13. Temperatura normala: In multe culturi bananele sunt considerate un fruct care "raceste" deoarece ea scade atat temperatura fizica cat si cea emotionala a viitoarelor mame. In Tailanda, de exemplu, femeile insarcinate mananca banane pentru a se asigura ca pruncul lor se va naste cu o temperatura normala.

14. Seasonal Affective Disorder (SAD): Bananele ii ajuta pe cei care sufera de aceasta boala deoarece contin un stimulent natural pentru buna dispozitie, tryptophan.

15. Ajutor pentru fumatori: bananele pot ajuta persoanele care incearca sa renunte la fumat. Vitaminele B6 si B12 impreuna cu potasiu si magneziu ajuta organismul sa isi revina dupa efectele eliminarii nicotinei.

16. Stres: Potasiul este una din mineralele vitale care ajuta la normalizarea batailor inimii, trimite oxigen la creier si regleaza echilibrul de apa din organism. Cand suntem sub stres se reduc nivelurile de potasiu. Acestea vor intra in normalitate daca mancati o banana.

17. Atac de cord: Potrivit cercetarilor publicate in The New England JOurnal of Medicine, daca mancati banane zilnic riscul de a muri de atac de cord se diminueaza cu 40%.

18. Negi: Persoanele care apeleaza la remedii naturale afirma ca daca vreti sa scapati de negi trebuie sa luati o parte din coaja bananei si sa o puneti pe neg, cu partea galbena in exterior. Peste ea aplicati un plasture.

19. Arsuri stomacale: bananele au un efect antiacid natural asa ca daca suferiti de arsuri incercati sa mancati o banana si veti vedea rezultatul.

20. Remediu pentru Supraponderali: Studiile de la Institute of Psychology din Austia au descoperit ca presiunea de la locul de munca determina oamenii sa infulece chipsuri si ciocolata pentru confortul psihic. Urmarind 5000 de bolnaivi, cercetatorii au observat ca persoanele supraponderale au slujbe foarte solicitante. Concluzia raportului a fost ca in loc de chipsuri si ciocolata care pastreaza ridicat nivelul de zahar din sange ar fi ideal sa consumam alimente bogate in carbohidrati la fiecare doua ore.

BONUS: Crema de pantofi - vreti un luciu rapid pentru pantofii dumneavoastra? Luati coaja unei banane si frecati pantoful cu interiorul acesteia. Stergeti cu un prosop uscat.
Ce fruct extraordinar!



Asa ca, banana este un remediu natural pentru multe afectiuni. Poate ca este timpul sa schimbam binecunoscuta zicala, "A banana a day, keeps the doctor away!"

Un comentariu: