vineri, 8 mai 2009

Fast food si obezitatea copiilor



Obezitatea este o afectiune clinica individuala iar in ultimul timp, a devenit, in mod ingrijorator, o problema de sanatate publica. Obezitatea inseamna o cantitate excesiva de grasime in organism. Este diferita de supraponderalitate, care inseamna greutate in plus. Greutatea poate fi cauzata de muschi, oase, grasime sau apa din organism. Obezitatea se formeaza in timp daca mananci mai multe calorii decat folosesti. Echilibrul dintre caloriile asimilate si cele folosite difera la fiecare persoana. Printre factorii care pot influenta echilibrul se includ materialul genetic, mancatul excesiv, consumul de produse foarte grase si lipsa unei vieti active. Obezitatea se poate transmite in generatii dar inca nu se cunoaste cat de mult se datoreaza materialului genetic. Multe familii mananca aceleasi produse, au aceleasi obiceiuri (cum ar fi gustarile in fata televizorului) si gandesc la fel cand este vorba de probleme legate de obezitate. In majoritatea cazurilor, problemele de greutate apar din combinarea obiceiurilor si a factorilor genetici. Anumite boli cum ar fi problemele gladei tiroide sau tulburari genetice neobisnuite sunt cauze ce pot determina cresterea in greutate.

Iata 8 lucruri esentiale:

Incurajati copiii sa manance regulat. Asigurati-va ca oferiti 3 mese si 2 sau 3 gustari sanatoase pe zi adoptand o gama variata de produse.

Incurajati copiii sa manance fructe si legume. Desi multi dintre ei nu prefera fructele si legumele, ele contin substante nutritive esentiale. Asa ca incercati cel putin la o masa sa aveti o leguma sau o fructa.

Incurajati copiii sa evita cerealele nesanatoase de la micul dejun. Desi multe cereale sunt create pentru copii, acestea nu sunt deloc potrivite pentru acestia. Multe cereale, batoane de cereale contin foarte mult zahar incat nu difera cu nimic de o bomboana. In locul acestora luati cereale numai din grau, cu foarte putin zahar, putine grasimi si cantitate foarte mica de sare.

Incurajati copiii sa manance produse lactate. Copiii sub 2 ani ar trebui sa bea lapte. Si cei mai mari este bine sa consume lapte, iaurt, branza si smantana.

Incurajati copiii sa limiteze consumul de bauturi dulci. Desi copiii prefera sucurile dulci ele nu au valoare nutritionala. Incercati sa limitati consumul la diferite ocazii si oferiti-le in schimb lapte sau apa. Un suc de fructe natural este indicat pentru micul dejun.

Incurajati copiii sa limiteze cat mai mult consumul de produse tip fast food. Mancarea de tip fast food nu trebuie sa fie o obisnuinta in dieta copilului. Contine foarte putine substante nutritive, multe grasimi, sare, zahar si calorii. Invatati copiii de mici sa aleaga produsele sanatoase si sa adopte un stil de viata activ.

Incurajati copiii sa limiteze consumul de zahar. Majoritatea copiilor consuma cantitati foarte mari de bomboane, fursecuri, gogosi. Acestea nu sunt deloc sanatoase pentru ei de aceea trebuie limitate si oferite cat mai rar.

Nu incurajati copiii sa manance in exces. Ei trebuie sa manance doar cand le este foame si sa se opreasca atunci cand s-au saturat. De asemenea, nu rasplatiti un copil cu mancare, nu le dati desert doar pentru ca au mancat tot din farfurie. Mancarea nu trebuie sa fie asociata cu rasplata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu